Nu för tiden ser man nästan aldrig någon som använder sig utav en kamera längre förutom proffsiga fotografer. Gemene man har däremot gått över till att i stort sett enbart använda sin mobiltelefon till fotografering och det kommer sig helt enkelt i att telefonerna nu för den är så pass bra att du kan ta riktigt bra foton med dem så det finns därför ingen anledning att längre gå runt med en kamera i fickan.
Även om en kamera tar bra mycket bättre bilder än dagens mobiltelefoner så är fördelen större med mobilen att man alltid har den med sig och ingen orkar på så sätt bära med sig en kamera även om bilderna blir mycket bättre. Så fördelar vägda mot nackdelar så vinner enkelheten med telefonen.
Det skiljer sig markant mellan kamerorna på dagens telefoner så det är helt klart värt att titta lite extra på när du köper din mobiltelefon, om du nu är intresserad av att ta foton med den såklart, men eftersom du läser denna artikeln så tar vi för givet att det ligger i ditt intresse att fotografera med mobiltelefonen du har.
Nu ska vi gå igenom 12 enkla tips för hur du tar bättre foton med din mobiltelefon.
Tips nummer 1
Ditt val av mobiltelefon
Det första tipset är att tänka efter när du köper din mobiltelefon. Men vad ska du då titta efter, bland annat hur många pixlar kameran fotograferar i men stirra dig inte blint på enbart det då det inte är det enda som berättar för dig hur bra din kamera är. Även elektroniken i kameran och objektivet är två minst lika viktiga aspekter att ta hänsyn till när du väljer mobiltelefon för fotografering. Testa dig fram, har du möjlighet att prova i affären och knäppa lite kort och se vad du blir nöjdast med. Läs resencioner eller fråga i butiken du tänkt att handla vilken dem rekomenderar.
Hos mobilpart på www.mobilpart.se kan du skicka ett mail med frågor ang nya och begagnade telefoner och vad som skulle passa dig bäst.
Tips nummer 2
Behärska blixten
En annan viktig detalj för att kunna ta så bra fotografi som möjligt är att veta när man skall och inte skall använda sig utav mobiltelefonens blixt funktion. Bilden till vänster är tagen utan blixt och bilden till höger med blixt, notera vilken skillnad det blir. Men det är inte alltid lika självklart att ett foto blir bättre med blixt. Detta är något man får lära sig med tiden men några saker vi kan tipsa om är att blixten inte har någon vidare räckvidd så att tro att den ska göra jätte stor skillnad utomhus när det är mörkt på stora föremål det kan man glömma. Däremot kan den ibland vara till en fördel även i dagsljus därför att i motljus blir kamerans ljusmätare ofta lurad och det kan vara en fördel att använda sig utav blixten för att få klarare foton.
Tips nummer 3
Fotografering utav vyer
Det är viktigt att du planerar ett foto utav vyer. Vilka linjer finns i landskapet, horizont, vägar, stigar mm är viktiga aspekter att ta med i beräkningen när sådana finns. Även ett underbart landskap kan se snevridet ut om du tar fotot i fel vinkel eller med fel proportioner. En viktig sak att tänka på är oxå vad som hamnar på fotot före vyn som du faktist fotograferar. Skall du ta kort på en bergskedja så är det viktigt att du analyserar vilken vinkel du kan ta fotot i för att få med mesta möjliga intressanta saker fram tills det att bergskedjan börjar.
Tips nummer 4
Mängdfotografering
Nu för tiden har vi privilegiet att kunna ta 100 tals bilder och aldrig behöva framkalla dem. Förr i tiden ville man gärna inte ta för många foton för att då fick man betala så mycket pengar för att framkalla alla foton helt i onödan. Det är dock inget problem vi har med dagens teknik, och att ta så mycket foton att du fyller din telefon är i stort sett omöjligt sålänge du rensar och håller efter i din telefon efter dina foto sessions.
Så helt enkelt, fotografera för glatta livet, ta så många kort du kan så kan du sitta å jämföra hemma på datorn tills du hittar ett foto som du är riktigt nöjd med.
Tips nummer 5
Ta portträttbilder med bästa resultat
Vårat första tips för porträttbilder är att ta dem så nära du kan för att uppnå bästa möjliga resultat.
Första tanken när man ska ta en porträttbild är att det är enkelt, bara knäppa ett kort så är det klart, men det är lite klurigare än så om man vill uppnå bra resultat. Vinklar är väldigt viktigt, ta foto från lite olika vinklar så ser du fort vilken skillnad det kan göra.
Med en systemkamera kan du enkelt göra porträttet skarpt medan du gör bakgrunden oskarp. Detta är inte lika enkelt i en mobiltelefon, så se till att du har bakgrunden stilren och inte en massa saker som stjäl uppmärksamheten.
Tips nummer 6
Placera inte alltid objektet i mitten utav bilden
Ett objekt som fotograferas behöver inte alltid vara placerat mitt i bilden, ibland kanske det finns intressanta saker i bakgrunden som kräver minst lika mycket plats och då kan det vara en fördel att placera objektet nere i ett hörn för att få med så mycket som möjligt av den fina omgivningen som möjligt. Man kan ta ett foto efter den klassiska tredjedelsregeln som man gör på så sätt att man delar in fotot i tre delar uppifrån och ner. Man ska alltid placera objektet på en utav linjerna som bildas i fotot för att det skall bli så så balanserat som möjligt. Sök även på hur fotografering efter fibonaccis princip fungerar så kan du lära dig ännu mer avancerade tekniker i hur man komponerar sina bilder på bästa sätt. Prova dig fram och du kommer märka skilllnaderna.
Tips nummer 7
Viktigt med vinklar
Stå på knä och ta fotot så nära marken du kan eller stå på en stege för att få en överblick över det du skall fota. Ett foto behöver inte alltid komma ifrån samma latitud som objektet. Med vinkel från sidan och nedifrån kan du få en helt annan blick på objektet. Detta gör inte bara bilderna bättre utan det gör det även mycket intressantare att fotografera och du ser samtidigt mycket proffsigare ut när du tar dina foton.
Tips nummer 8
Det naturliga ljuset
Vart står solen? Hur beter sig skenet ifrån månen? Här är ett fotografi med solen lågt på himmelen som bidrar till mer dramatik i bilden och får den att verka mer levande. Ljus bidrar även till skuggor som kan bidra positivt till en bild. Ett platt landskap kan verka mer format när det träder fram lite skuggor. Även ett kurvigt landskap kan ges mer liv genom att lite skuggor framkommer tidigare på dygnet eller senare än mitt på ljusa dagen när solen står som högst på himmelen.
Fotar du inomhus så exprimentera lite med olika lampor i lite olika vinklar för att få fram det bästa ljuset i rummet.
Tips nummer 9
Undvik den digitala zoomen
Digital zoom till skillnad från optisk zoom är egentligen ingen riktig zoom utan det är som att zooma på datorn du förstorar egentligen bara bilden och gör den mindre klar.
Det du gör är att du förstorar pixlarna i bilden och när du väl skriver ut bilden i framtiden så kommer det att synas extra mycket och resulterar i en bra mycket sämre bild.
Tips nummer 10
Gå riktigt nära
Det är inte enbart vid portträttfoton som det är bra att gå riktigt nära ditt objekt utan även vid annan fotografering.
Om du tex skall ta kort på en insäkt som sitter på ett grässtrå så är det viktigt att komma extremt nära för att få bra skärpa och upplösning och inte få med för mycket omgivning som tar upp intresset för ögat. Detta är ett enkelt sätt att göra bilden mycket mer attraktiv än annars. Tänk på att få en jämn ballans då ett foto taget alldeles för nära kan bli svårt att se vad det föreställer. Detta kräver såklart övning och känsla.
Tips nummer 11
Använd dig utav olika motivprogram
Din mobiltelefon har en massa inbyggda inställningar som tex nattläge, porträttfoto osv. Använd dig utav dessa och lär dig skillnaden. Att ta ett foto på en solnedgång med kameran inställt på porträttfoto gör att du kastar bort väldigt mycket kvalite i ditt foto. Rätt inställningar är A och O inom fotografering. Detta är ett måste om du vill få ut det bästa av din kamera, en rätt inställd kamera är bra mycket bättre än en mycket dyrare men fel inställd kamera. Det är detta som är största skillnaden mellan en bra och en dålig fotograf.
Tips nummer 12
Lär dig att redigera dina foton
Att redigera ett foto behöver inte betyda att man skall fotoshoppa det eller göra det onaturligt på något vis. Lägg till lite ljus eller mörker för att få mer liv i bilden, ta bort reflekterande ljus och andra saker som sänker kvaliteten på ditt foto. Det finns massor med knep att använda sig för att maximera sina foton i efterhand.
Kom in till mobilpart för att lära dig mer om fotografering, du kan även jämföra mobilabonnemang och köpa tillbehör till din mobiltelefon. Vi reparerar köper och säljer även mobiltelefoner.
Andra inlägg
- Google telefoner
- Den bästa Google Pixel och Pixel XL handlar i oktober 2017
- Iphone X, Iphone 8
- beställ gratis kontantkort
- De bästa iPhone 7 Plus-erbjudandenen i augusti 2017
- Samsung Pay kanske kommer till en smartphone nära dig, men varför?
- Bäst gratis Android-appar på 2017: 100 måste du hämta
- Nokia 3310 Luxury 'Putin-Trump Summit' Edition lanserad på $ 2,468
- Huawei Watch får äntligen Android Wear 2.0-uppdateringen
- Apples miljötänk