IPhone X-lanseringen övertygade mig om att vi aldrig kommer att se en iPhone 9

 

I gårdagens iPhone X-händelse såg Tim Cook ut Steve Jobs berömda ord, "en sak till" för en mängd industrins inflytande, journalister från hela världen och soppa upp Apples anställda kikare och hollering.

Det var tredje gången Cook har citerat dessa tre små ord (tidigare använde de dem för att introducera Apple Watch och Apple Music) och enheten som följde kan ha ändrat iPhones för alltid.

Vad som kom närmast var för mig den överlägset största överraskningen för hela showen. Den överraskningen var inte specifikationen, designen eller egenskaperna hos iPhone X - som har läckts konsekvent under det senaste året - men det var sättet Cook uttalade sitt namn.

 

I stället för att kalla det på iPhone X, sa Cook "iPhone 10". Han sa, "Detta är iPhone Ten. Det är det största språnget framåt sedan den ursprungliga iPhone."

Phil Schiller gick senare på scenen och sa det exakt samma sätt. Detta är inte en utbytbar titel - Apple vill att du ska uttala det "iPhone Ten".

Apples beslut att gå med "iPhone X" som det skrivna namnet är meningsfullt eftersom X är den romerska siffran för 10, men jag blev överraskad av Apples val att säga numret i stället för brevet.

Det gör iPhone X ganska snabbt. Apple har tilsynelatande hoppat över iPhone 9, och i stället har vi ett sortiment som innehåller en iPhone 6S, iPhone 7, iPhone 8 och iPhone 10, och det är utan att nämna iPhone SE eller Plus-varianterna.

 

Bara kalla det iPhone

Jag föreslår inte att det kommer att bli någon annan iPhone - det kommer givetvis att finnas - jag tror bara inte att Apple kommer att släppa en enhet som heter iPhone 9 2018, eller någonsin faktiskt.


Rykten, hype och hyperbole under de kommande 12 månaderna kommer sannolikt att hänvisa till telefonen som iPhone 9, men kanske kommer Apple att bestämma att bara kalla det "iPhone" istället.

Vi har sett Apple subtrahera siffrorna tidigare och det ställde prejudikatet tidigare i år när det lanserade iPad 9.7, istället för att kalla det iPad Air 3.

 

Företaget har gjort två iPad Pro-modeller med 12,9-tums skärmar också, men den andra kallades inte iPad Pro 2.

I stället valde Apple att ringa till den andra genmodellen iPad Pro 12.9, och om den gör en annan i framtiden kommer det sannolikt att kallas samma sak.

Så vad händer om Apple antog detta för iPhone-sortimentet? Du kan få iPhone X-sequel-telefonen eftersom enheten bara heter iPhone.

Du kan behålla din Plus och kanske till och med introducera en SE (eller kanske ett bättre namn än Special Edition) -modellen runt iPhone-namnet, men du släpper helt och hållet behovet av siffror.

Det finns alltid chansen att det kan gå ner på iPhone 11-vägen, men det skulle också känna sig lite konstigt med tanke på 8 och 10 lanserade tillsammans.

Kanske ett hopp och ett hopp

Sanningen är att den nya telefonen troligtvis kommer att bli känd som iPhone X, och Apple kanske väl kämpar för att övertyga människor att hänvisa till det verbalt som "iPhone tio".

De allra flesta människor som kommer att köpa telefonen kommer inte att höra hur Cook eller Schiller hänvisade till det på scenen.

När det är plastered över skyltar, webbplatser och till och med i butiker kommer människor att lära känna den här enheten som iPhone X.

Oavsett om vi kommer att ställas in för att se en iPhone 9, iPhone 11 eller bara en iPhone återstår att ses, men jag har en hunch det blir senare när September 2018 rullar runt.

Därför har Apple TV fortfarande en plats i en värld av smarta TV-apparater