Ett fall av hackade SIM-kort

Enligt världskända Edward Snowden skall ett stort antal SIM-kort världen över blivit hackade. Det skall enligt Edward Snowden varit amerikanska spioner som tagit sig in i SIM-kortstillverkaren Gemaltos datasystem och på så sätt fått obegränsad tillgång till all deras mobilkommunikation.

Gemalto är en av världens största producenter av SIM-kort och producerar omkring 2 miljarder SIM-kort per år och har flera stora mobiltelefonföretag i sin kundkrets. Intercept är webbsajten som dessa nya uppgifter publicerats på och om de här nya uppgifterna stämmer så övervakar just nu amerikanska och brittiska myndigheter ett väldigt stort antal mobiltelefoner över hela världen, vilket i sig är väldigt skrämmande med hänseende till vår privata integritet.

 När Intercept citerar dem läckta uppgifterna från visselblåsaren Edward Snowden så påstår dem att den hemliga spionaktiviteten redan 2010 fanns beskriven i hemliga dokument från GCHQ som är en brittisk signalspaningsorganisation. 

NSA skall enligt uppgifter ha fått full tillgång till telefonkommunikationen genom hjälp från GCHQ som är en systerorganisation till NSA.

För att kunna möjliggöra övervakningen av alla dessa SIM-kort som producerats av Gemalto skall man ha använt speciella mjukvaror som tagits fram utan GCHQ i dammarbete med NSA.

Eftersom Gemalto som världens största SIM-kortstillverkare även producerar SIM-kort till Sverige så finns risken att även vi här hemma i Sverige riskerar att övervakas av amerikanska och brittiska myndigheter om uppgifterna från Edward Snowden stämmer. Därför har Telia dragit igång en snabbutredning för att få ett svar på detta så fort som möjligt. 

I Sverige och Finland tillsammans finns ca 10 miljoner simkort SIM-kort från Telia och Telia uppger att hälften av dem skall vara SIM-kort som tillverkats utav SIM-kortsjätten Gemalto.

Men det är inte första gången som holländska Gemalto utsätts för hackningsförsök, då dem även tillverkar chip till bankkort så uppger dem att även dessa har blivit utsatta för hackningförsök tidigare. Men dem kan ännu inte se något som tyder på ett samband mellan dem gamla hackningsförsöken och massövervakningen som diskuteras i samband med dem nya hackningsförsöken utav deras SIM-kort till telefoner.

I och med att detta publicerades så sjönk Gemaltos aktie nära åtta procent på börsen i Amsterdam.

11 Jun 2016