Skillnaderna mellan 2G, 3G, 4G och 5G nät

 

2G, 3G, 4G och 5G nätet

Men vad är då skillnaderna mellan ett 2G så kallat GSM nät och 3G, 4G och 5G?

 

Den största skillnaden mellan vårt svenska 2 G GSM nät och våra 3G & 4G nät är att det är 3 helt  olika nät som använder olika frekvenser att sända sina signaler i, som med en helt vanlig radio eller komradio som man kan ställa in på olika frekvenser för att snappa upp olika radiokanaler. Nu ska vi gå igenom vad som för dig som kund faktist är den stora skillnaden mellan dem olika näten mer än att det handlar om olika radiofrekvenser som egentligen inte säger dig som kund speciellt mycket.

 

På den svenska marknaden finns det totalt 4 olika mobiloperatörer som var och en äger och även delar på flera av dem olika mobilnäten, dem fyra olika mobiloperatörerna är Telenor, Telia, Tre (3) och välkända Tele2. Nu ska vi gå in på vilka av dem nämnda operatörerna som använder sig utav vilka nät.

 

2G nätet även kallat GSM nätet

Det mobilnätet som i folkmun vanligtvis kallas för GSM nätet och som utgör grund pelaren för att all  våran mobil telefoni i hela Sverige och även i en stor del utav resten av världens alla hörn skall fungera kallas för 2G nätet eller GSM nätet. 2 G nätet är egentligen bara ett samlings namn för den 2a generationens mobil telefoni nät som klarar utav både Data, fax och röstöverföring.

Det finns en rad olika tekniker som används för att förlänga livstiden för ett 2G nät, till exempel funktionen edge som erbjuder en lite förbättrad överförings hastighet i mobilnätet. En av fördelarna med ett GSM nät och funktionen EDGE är att mobilteckningen är så avsevärt mycket bättre och fungerar även som en hyfsat bra datakanal när inte dem nyare och mycket snabbare nya tekniker som 3,4, och 5 inte har någon teckning alls. Och framstår ofta som en räddare  i nöden då du befinner dig långt utanför storstäderna eller när du befinner dig ute till sjöss.

 

3G nätet

När mobilnätet 3 G lanserades så innebar det videosamtal och bildöverföring med hiskeliga överföringshastigheter med data överföring och väldigt stora försäljningskampanjer ifrån mobiloperatören Tre (3) samtidigt med att de rullade ut sitt nya 3G nät i landet stora delar av landet och även blev först med ett 3G nät i Sverige. 3G nätet heter egentligen inte 3G utan det heter egentligen UMTS som är en förkortning och som är den officiella betäckningen för vårt tredje generations mobiltelefonnät som lanserades av mobiloperatören tre (3). I början när 3G nätet lanserades så var vi vana att få data trafiken helt gratis då deras bandbredd var helt enorm och användandet fortfarande väldigt litet, till skillnad från idag då 3G nätet istället är helt fullt överbelastade och det har bidragit med att begränsningarna är stora och många till följd av det stora användadet och att användningen går fortare frammåt för stunden än vad utvecklingen av nätet gör. Idag används telefonen helt enormt mycket mer än vad den bara gjorde för ett par år sedan.

 

Men med den ännu snabbare dataöverföringen i nätet UMTS så kommer det även endel nackdelar med att det medför sämre mobiltäckning. Likaså när 2 G nätet infördes det tekniker för att förbättra livs längden något. Funktionen HSDPA, även ofta kallat 3G turbo eller även kallat 3.5 G ökade upp den teoretiska mobilhastigheten ifrån 2 Mbit / s upp till hela 14,4 Mbit / s och gjorde därför en stor skillnad i hastigheterna.

 

4G nätet det senaste vi har idag

Med den 4e  generationens nät är det egentligen inte ännu helt klart enligt ITU:s internationella krav men ändå så marknadsförs det ändå väldigt hårt. Den tekniken som det egentligen handlar om när man talar om 4 G den heter egentligen LTE och inte 4G och benämns även också i bland som ett 3.9G nät. Men som konsument och kund så spelar det egentligen ingen större roll att det blir lite falsk marknadsföring med tanke på att det som du som kund märker av och är intresserad av är att hastigheten som du kan ta del utav är häpnansvärt mycket bättre än både 2G och 3G och 3G turbo (3,5G). LTE nätet går att få levererat med upp till hela 80 Mbit / s hos samtliga av våra svenska mobiloperatörer i dagsläget.

 

Ett annat lite lustigt räkne exempel är det att mobiloperatörerna i Sverige också erbjuder tillexempel hela 5 GB mobilsurf under en månads tid med surfhastigheter upp till 80Mbit/s, vilket som då i teorin skulle innebära för dig som kund  att du teoretiskt skulle kunna förbruka hela din månadskvot på endast fe minuter. Då detta går i linje med att utvecklingen av mobilsurf hastigheterna blir snabbare i allt snabbare takt men att mobildata som tillåts att överföras begränsas kraftigt.

 

 

 

 

 

 

5G nätet

 

Nu har Telenor och Tele2 gått ihop och påbörjat bygget av ett 5G nät

 

Mobiloperatörerna Tele 2 och Telenor fortsätter sammarbetet med gemensamma mobiltelefonnät.

Dem två stora operatörerna har samsats om att bygga ett gemensamt 5G nät tillsammans, som även kommer delas med Comviq och Vimla och en rad olika andra virtuella mobiloperatörer.

 

Redan år 2009 när Telenor och Tele2 gick ut med nyheten att de skulle bygga sig ett gemensamt 4G nät så höjdes många ögonbryn. Det var då ganska ovanligt att två så stora konkurrenter började sammarbeta och bygga ett helt nät tillsammans. Men då det spar dem både tid, pengar och resurser så är det en bra lösning för båda parter att sammarbeta. Men eftersom det varit en lyckad affär så går dem även ihop och bygger sitt 5G nät tillsammans och ett långsiktigt samarbete fortsätter, och i framtiden kanske vi även får se dem 2 bolagen slås tillsammans på något vis.

 

När dem skall börja byggandet at 5G nätet så använder dem sig främst av sina gamla 4G master och monterar 5G teknologi i istället för att ställa upp en massa nya master. Endel basstationer med den nya tekniken kommer att tillföras. Man räknar med att ha det nya 5G nätet skall stå färdigt till år 2020 och det kommer som deras tidigare 4G nät ägas av det gemensamma bolaget Net 4 Mobility som till lika stora delar ägs utav Tele2 och Telenor.

 

Sammarbetet mellen Telenor och Tele2 har enligt Telenor Sveriges VD Patrik Hofbauer inte inneburit några större problem utan har gått ganska smärtfritt framåt men däremot har fördelarna varit enorma.

Nätdriften har varit gemensam samtidigt som det kommersiella varit helt separerat.

 

Det är en självklart att samarbetet är riktigt bra för ekonomin för båda parter och har varit en förutsättning för dem enorma satsningar detta projektet har medfört då det är väldigt omfattande tilltag som skall göras för att bygga ett 5G nät i Sverige. Detta är inte enbart ett steg frammåt för Tele2 och Telenor Sverige utan även ett stort steg frammåt för våra kunder tillägger Tele2 Sveriges VD Samuel skott.

 

Man vet ännu inte vem som skall få ta på sig uppdraget att bygga det nya 5G nätet. Det var Huawei som byggde det förra 4G nätet men det betyder inte att kanske Ericsson får i uppgift att bygga det nya 5G nätet. Det är en bedömning vi får göra vem som blir bäst lämpad för uppdraget säger Patrik Hofbauer.

 

 

Men även Telia har ett 5G nät på gång som skall byggas tillsammans med Ericsson och skall testas i Stockholm och Tallinn under år 2018. Jämför kontantkort, simkort, mobilabonnemang på våran hemsida och se vilket kontantkort som har bäst teckning i det nya 5G nätet. På hemsidan www.mobilabonnemanget.se kan du även jämföra vilket mobilabonnemang som kommer ha den bästa täckningen på det nya 5G nätet i framtiden.

17 Jan 2017