Surfplattornas historia!

 

En surfplatta som det så fint heter på svenska är väldigt likt en smartphone till utseendet men är egentligen en tunn handtador som manövereras utav att du drar fingrarna över skärmen. Det engelska ordet för surfplatta är tablet och det används också mycket i Sverige tillsammans med andra slang som t.ex. padda, platta osv.

 

Den vanligaste surfplattan i dagsläget är Ipaden som tillverkas utav välkända Apple. På andra platsen har du Samsung med sin tablet som fungerar likadant som en Ipad.

 

Det finns inga knappar eller tangetnbord utan du sköter allt via skärmen och det virituella tangentbordet på skärmen.

Man kan även använda sig utan av en pekpenna men det är inte jättevanligt att man gör utan det går utmärkt att använda sig utav fingerspetsarna. Som tillbehör kan man köpa till ett externt tangentbord och det underlättar om man tex ska skriva längre texter tex.

 

Skärmen kan du manöverara på olika sätt genom att klicka, swipa med en eller flera fingrar i olika riktningar eller dra dem isär eller ihop för att zooma in eller ut.

 

Surfplattorna kommer i olika storlekar och färger med allt ifrån 5 till 13 tums skärmar för att passa alla användare.

Vissa modeller har inbyggd 3G och kan användas som en vanlig telefon genom att man stoppar i ett helt vanligt gratis simkort i den. Men surfplattan är främst en mobil enhet som vanligtvis är större än en smarttelefon och inte anpassad att hålla i vid samtal, har man däremot headset och paddan ligger på tex bordet så fungerar den utmärkt för samtal.

 

 

En padda har vanligtvis bättre batterikapacitet än en mobiltelefon och går självklart även att koppla upp via Wifi och genom att ansluta ett mobilt bredband.

 

Surfplattans föregångare kom redan 1989 I form av en GriPad och senare år 2001 kom även Microsoft Tablet PC ut på marknaden. Skillnade mellan dåtidens och dagens surfplattor är att dem hade en anpassat version utav ett operativsystem för vanliga stationära datorer och dagens modeller har ett mobil operativsystem, det samma som används I dagens smartphones.

 

2010 blev surfplattan utsett till årets julklapp av Handenls utredningsinstitut. En anledning att den blev så populär är att dem flesta tidningar och magazin finns att ladda ner som appar och går att prenumerera på genom din padda.

Så det är så enkelt att ta emot tidningen på morgonen, man behöver varken gå till brevlådan och hämta den eller gå till återvinningen och slänga den, både effektivt och miljövänligt.

 

Surfplattor finns idag med flera olika operativsystem. Men absolut vanligast är IOS och Android.

 

21 Oct 2016